Kelebeğin büyüleyici yaşam döngüsü
- Yeşim Ateşçi Keleş
- 17 Ağu 2017
- 1 dakikada okunur

Kelebeğin güzelliği beni her zaman büyülemiştir. Güzelliği kadar da yaşam döngüsü bana hayatla ilgili pek çok şey anlatır ve hatırlatır.
Kelebeğin hayat döngüsünü sizinle kısaca paylaşmak isterim.
Kelebek yumurtalarını uygun olan çiçeğe bıraktıktan bir süre sonra tırtıl, yumurta kabuklarını yiyerek kendini yumurtadan çıkarır ve üzerine bırakıldığı çiçeği yemeye başlar. Bir yemek yeme makinesi gibi yer durur. Büyümeye başladıkça derisine sığmaz olur ve bir yaprağa ipekle kendini bağlar. Orada bir süre dinlendikten sonra kendi kabuğundan sıyrılarak yoluna devam eder.
Olgunlaşıp büyüme devam ettikçe deri değiştirme işlemini yaklaşık üç kez daha tekrarlar. Her yeni derinin görüntüsü desen ve renk olarak bir öncekinden biraz farklıdır. Son kez deri değiştirmek için bu sefer kozasını hazırlar, kozanın içinde tırtıl bedeni kelebeğe dönüşür. Bu metamorfoz iklim koşullarına göre bir ila üç hafta arası sürebilir.
Kelebeklerin yaşam süresi de türüne, boyuna ve jenerasyonuna göre değişir. İki hafta yaşayanı da vardır, sekiz ay da...
Doğum-ölüm-yaşam döngüsünü bana hatırlatan en muhteşem varlıklardan biridir kelebek...
Biz de hayata beslenerek başlarız. Gıda, bilgi, duygu pek çok şeyden besleniriz. Zaman gelir artık derimize sığmaz olur, dinlenir ve derimizi değiştirip yenilenip yeniden doğarız. Bu hayat döngüsünü ömrümüz boyunca pek çok kez tekrarlarız. Zaman gelir kelebek olup uçarız, zaman gelir tüm döngülerimizi tamamlarız, bazen de kanatlanıp uçsak bile yeniden tırtıl oluruz.
Hayat her anıyla, her duygusuyla, rengârenk güzellikleriyle bizimdir. Onu tüm duyularımızla içimize almak, bize sunduklarından beslenmek, yaşamak, ölmek, yeniden doğmak, erginleşmek, zevk almak ve yaratmak, üstüne bastığımız bu dünya toprağında nefes aldıkça mümkündür.
Kaynaklar ve Fotoğraf:
australianbutterflies.com
monarch-butterfly.com
Comments